Politiken (11 Aug 2015)

From Martin Lohse
Jump to: navigation, search

Politiken (11 Aug 2015) ... external link
11 Aug 2015 Politiken, Kultur bagsiden
Review by: Thomas Michelsen

Cd: Mobile - solo works for accodion played by Bjarke Mogensen

Denne udgivelse vil omvende skeptikeren til ny klassisk musik

En spritny udgivelse viser, at det ikke er al musikken, der kræver trænede avantgardeører.

Hvis du når så langt som til at indkøbe denne vinyl og lægge den på pladespilleren – eller lægge cd-versionen i afspilleren, for den sags skyld – bliver du sikkert overrasket.
Du havde ventet noget avanceret, uigennemskuelig, selvhøjtidelig avantgarde. Men i stedet for ørevridende pling-plong opfanger du simple, sælsomme, vemodige klange. Rene, enkle velklange, vel at mærke.
Der er ikke en dissonans i sigte, når Bjarke Mogensen klatrer op i stormasten med sin forfinede sømandsharmonika og med perfektioneret selvfølgelighed spiller den musik, han gennem de sidste små ti år har arbejdet sammen med komponisten Martin Lohse om at skabe.

Lohse henter meget af sin inspiration fra 1700-talskomponisten Scarlatti, men den musik, han skriver, lyder kun i små, forbipasserende stænk som barokmusik. Et enkelt sted minder den pludselig om Wagners ’Tristan og Isolde’. Et andet sted trækker den dig med et uventet sug nedad i en surrealistisk malstrøm.
Men det er alt sammen bare fregner på en musik, der ellers pulserer rytmisk. Som er i flow. Som lever af sine eftertænksomme harmoniske fald. Og som passer perfekt til Mogensens akkordeon, som harmonikainstrumentet kaldes, der trækker vejret og gør musikken til instrumentale sange med indbygget akkompagnement.
Meget af musikken er i mol. Noget af den nærmer sig folkemusik i sit enkle, sørgmodige udtryk. En fuldbyrdet tonal kadence af den slags, avantgardekomponister over det ganske Europa afsvor på linje med djævelen i det 20. århundrede, er tydeligvis nødvendig for Martin Lohse, og akkordeonspiller Bjarke Mogensen er hans fuldbyrdende forløser.

Det kan godt være, du ikke bliver religiøs, hvis du investerer i denne udgivelse fra selvudgivelseslabelen Gateway Music. Til gengæld er der en vis risiko for, at du bliver omvendt og begynder at lytte til samtidsmusik. Fordi du muligvis ikke anede, at den kunne lyde så vedkommende og åbne så effektivt for følelser inden i dig, som albummet ’Mogensen Lohse: Mobile’ gør.